Vežbe za jače trbušnjake!

Jedna od naprednih varijanti tretiranja muskulature trbušnog zida u vidu treninga svakako su takozvani “viseći” trbušnjaci. Tajna je u tome što se dosta jače aktiviraju donja vlakna pravog trbušnog mišića, ali i bočni trbušnjaci – posebno ukoliko radimo neku od varijacija koja iziskuje sunožne pokrete nogu u stranu.

Američki gimnastičar Brandon Wynn demonstrira pravilno izvođenje “visećih” trbušnjaka, te objašnjava na koji način on usklađuje svoje serije.  Naša (TRX.rs) preporuka bi bila da ostanete pri Brandon-ovih 3x 12 ponavljanja (skroz gore – skroz dole), s opaskom da – prilikom spuštanja nogu iz gornjeg položaja, ne dozvolite sili zemljine teže da spusti noge umesto Vas, već da joj se aktivno suprotstavite time što ćete kontrolisano, uz pomoć mišićnih sila spuštati noge ka donjem položaju.

Što se bočnih pregibanja tiče, njih možete ubaciti nešto kasnije – ili odmah, ukoliko osećate da ste spremni. Dve serije po 10-12 ponavljanja svake strane bi bile sasvim dovoljne. Jako je bitno znati da jezgro tela (koje primarno čine trbušni zid, donji deo leđa i gornji deo glutealne regije) funkcioniše kao celina, te da nikako ne bi trebalo zapostaviti ove antagonističke grupe mišića i vežbati jedino mišiće prednje strane trbuha.

 

Možda će Vas zanimati i sledeće:

Comments

comments